Általános iskola Pörbölyön

 

Annak idején 1994-ben sokan tiszavirág életűnek jósolták a pörbölyi kisiskola életét. Nagyon kevesen hittek abban, hogy lehet létjogosultsága, de a község akkori vezetői: Gayer János polgármester és Nagy Ferenc jegyző elszántan küzdöttek azért, hogy végre legalább a legkisebbek, az alsósok itt tanulhassanak helyben a község szívében

            

Mertek hinni egy olyan eszmében, ami akkor csak egy gondolat lehetett, s mertek megtenni mindent, hogy a gondolat valósággá, gyakorlattá váljon.

                   

Munkájuk nyomán nyithatta meg kapuit iskolánk 1994 szeptemberében Sima Endréné vezetésével. Az akkori tantestület mindössze két főből állt. Az igazgatónő munkáját Göblné Tóth Andrea segítette, akit mint alapító tagot ma is iskolánkban köszönthetünk. Igaz az első év után 7 év gyermeknevelés következett, de azóta visszatért hozzánk, s ma is a pörbölyi tantestület oszlopos tagja.

                          

De a tanév nem kezdődhetett el diákok nélkül. Kik is voltak az első diákok? Hányan voltak? Róluk sem felejtkezzünk meg! Az iskola küszöbén 1994 szeptemberében 6 kisdiák lépett be:

                     

Hoffmann János, és Kunok Balázs 1. osztályos tanulók, Bíró Noémi, Kelemen Magdolna, Hurtony Zoltán, Vecsernyés Péter 2. osztályos tanulók. Még az év végéig azonban további 3 fővel gyarapodott a diákok száma, így az elsők között említhetjük még Hoffmann Anettet, Pálffy Pétert és Aranyi Józsefet is.

                                

A következő tanévben már 12 elsős kisdiák kezdte meg tanulmányait, így a tanulólétszám megháromszorozódott. Így már 21-en koptatták az iskola padjait a pörbölyi falak között. Persze a nevelők száma is évről évre növekedett 1 fővel, mindaddig, mígnem 5főböl álló tantestület nevelte-oktatta a pörbölyi nebulókat.

                            

A diákok létszáma az évek során mindvégig meghaladta a 20-at, ám a bűvös 30-at nem érte el egészen 2003-ig, amikor óriási ugrás következett be a gyermeklétszámban 28-ról 36-ra emelkedett a tanulók száma. Ez mintegy 30 %-os növekedést jelentett iskolánk életében.

                                

Felmerül a kérdés az emberekben Pörbölyön ennyivel több gyermek született, ilyen demográfiai növekedés tapasztalható a településen? Nem, sajnos nem, itt is egyre kevesebb gyermek születik. Miért növekszik mégis iskolánk tanulólétszáma? Mert az itt élők hisznek az iskola falai között becsületesen dolgozó pedagógusok munkájában, elégedettek gyermekeik fejlődésével, s jó szívvel ajánlják a környékbeli ismerőseiknek is iskolánk értékeit.

                             

Mert nálunk érték egy mosoly, egy simogatás, egy jó szó, az odafigyelés, a gyermekek belső értékeinek felfedezése, az esztétikus nevelő környezet, melyet a szülők segítségével lépésről lépésre alakítottunk ki.

                         

Így hát megtörtént a csoda tanulóink harmada bejáró, vagyis a szülők vállalják, hogy egy kistelepülés kisiskolájára bízzák, gyermekeik nevelését, a ma uralkodó szemléletmóddal szemben, vállalva a csodálkozó pillantásokat, az értetlen tekinteteket. Miért nem a városba viszik gyermeküket? A válasz, pedig egyszerű, ők tudják, miért ezt választják, de a többiek csak akkor értik meg, ha egyszer itt járnak a falak között. Mert ezek a falak egy nagy békés család szeretetét sugározzák. S bízunk abban, hogy továbbra is csodabogarak maradunk, s lesznek még olyan szülők, kik érdemesnek tartják iskolánkat arra, hogy gyermekük nevelésében részt vegyen, azaz rátaláljunk a bennük lapuló kincsekre.

                         
A jelenlegi tantestület tagjai:
                
Tagintézmény vezető: Busáné Jordán Judit
                   
Német nemzetiségi tanító:

Göblné Tóth Andrea

        

Hideghétiné Hágendorn Andrea

                      
Fejlesztőpedagógus: Kovácsné Troják Katalin
                   

2007. január 1-jétől intézményünk a Várdomb-Alsónána Óvoda és Általános Iskola Pörbölyi Tagintézményeként működik tovább.

               

Ennek ellenére bizton állíthatom, továbbra is hittel, becsülettel folytatja munkáját a pörbölyi nevelőtestület, mert mi együtt négyen Németh László szavait valljuk:

                     

„Nincs az életben nagyobb felelősség és nagyobb tisztesség, mint hogy felneveljük a következő nemzedéket.”

                        

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, kíváncsi e csodavilágra, kérem látogasson el hozzánk! Talán az Ön gyermekének éppen erre a belső világra van szüksége!

                    
                  

Elérhetőségünk:

            

7142 Pörböly Bajai út 69.

Tel/fax: 74/591-174

e-mail: pbsuli@freemail.hu

              
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu