TELEPÜLÉS
Köszöntő
Pörböly története
Térkép
Utcanévjegyzék
Nevezetességek
ÖNKORMÁNYZAT
Általános közzétételi lista
Képviselő-testület
Bizottságok
Polgármesteri Hivatal
Rendeletek
Hirdetmények
Aktuális hírek
Letöltések
INTÉZMÉNYEK
Iskola
Óvoda
Faluház
Könyvtár
Orvosi Rendelő
Házi Segítségnyújtás
Posta
KULTÚRA
Civil szervezetek
Egyház
SZABADIDŐ
Rendezvények
Gemenci Ökotúrisztikai Közp.
Duna-Dráva Nemzeti Park
Sport
Fotóalbum
    
Gemenci Ökoturisztikai Központ

Üzemeltető:  Gemenc Zrt. 6500. Baja, Szent Imre- tér 2.
   

Cím: Gemenci Ökoturisztikai Központ - 7142. Pörböly, Bajai út 100.
   

Telefon: 74-491-483

    
     
  • A tájékoztató leírás nem minősül ajánlatnak!
    Az aktuális programajánlatokat minden esetben egyeztesse a 
    Gemenci Ökoturisztikai Központ muinkatársaival!
                 
       

Ökoturisztikai központtá fejlesztette a Gemenc Zrt. a Pörbölyön található, "erdei vasútként" ismert telephelyét, amely eddig is programok széles választékát kínálta a Sárköz és a gemenci erdő iránt érdeklődőknek.

         

A határainkon túl is híres Gemenci erdő mintegy 18.000 ha-val, hazánk és Európa legnagyobb kiterjedésű, összefüggő ártéri erdeje. Az Alsó-Dunavölgyben található, Tolna- és Bács Kiskun megye területén. A gazdag madárvilágon kívül itt él az egész Európában honos gímszarvas legértékesebb trófeát növesztő állománya. A vadászható vadfajokat még a vaddisznó, az őz, a róka képviseli, de jelentős számú védett állatfajnak és növényfajnak nyújt menedéket Gemenc. Jellemző fafajai a kocsányos tölgy, a magyar- és az amerikai kőris, a fehér- és fekete nyár, a vénic- szil, a fekete dió, a zöld juhar, a fehérfűz.

           

Az Ökocentrumba télen érkező vendégek fűtött helyiségben várhatnak, míg a vonat útjára indul az erdőbe. A gemenci kisvasút induló állomásának is helyet adó erdészeti telehely fejlesztésével egy komplett, magas színvonalú ökocentrumot alakítottak ki. A beruházás alkalmával új 690 négyzetméteres fogadóépület épült.

             

A fogadóállomás belső kialakítása nem hétköznapi, hisz a benne található várótermet és mozdonyszínt pusztán ablakok választják el egymástól. A várakozó vendégek így a gépmatuzsálemeket panorámában is megtekinthetik. A telepen felépített másik 300 négyzetméteres épületegyüttesben új múzeum, tárgyaló illetve vetítőterem kapott helyet. Ez utóbbiban főként a Gemenccel és Sárközzel kapcsolatos természetfilmeket vetítenek a látogatóknak. A múzeumban nem csak a szarvas élőhelyével, ill. az állatvilággal ismerkedhet meg a látogató, a kiállítások a tájegységet és az erdővel való gazdálkodást is igyekeznek bemutatni.

          

A háromhektáros Pörbölyi Ökoturisztikai Központ teljességét kézműves foglalkoztató is szolgálja, ahol a szövő- és fazekasmesterségbe kóstolhatnak bele az érdeklődők. Szintén az erdei vasút mellett épült, a nagyrezéti erdőrészben az új vadmegfigyelő hely, ahol vaddisznók és szarvasok természetes környezetükben figyelhetők meg. Itt garantáltan mindenki láthat majd vadat, aki felül a gemenci kisvasútra. Az erdő mélyén található "Lassi" kisvasúti megállóhelynél átalakított erdészházban pedig a dunai és ártéri halászat eszközeit mutatják be.

          

A korábban is sok programot kínáló a Gemenc Zrt. úttörő módon járult hozzá a tájegység bemutatásához: A közkedvelt erdei kisvasutazáson kívül, eddig a lovasfogatozásra, a sétahajózásra, a gyalogos- és a kerékpáros túravezetésekre, sőt kerékpár kölcsönzésre, vagy a tanösvényeken történő szakvezetésre is volt mód. Madár- és vadmegfigyelő tornyok, erdei játszóterek, pihenő helyek és jól felkészült szakemberek várják a gemenci erdőbe látogató kirándulókat, turistákat és más természetbarátokat.

          

Az ökocentrummá fejlesztett pörbölyi területen a 2004-ben létrehozott Pörbölyi Erdei Iskola is várja érdeklődőit, az óvódás csoportoktól kezdve a nyugdíjas korú látogatókig. Az iskolában Gemenc és a tájegység kialakulásáról tartanak előadásokat környékbeli szakemberek. A pörbölyi ökocentrum egy méhészeti kiállításnak is teret ad, ahol a méhészettel kapcsolatos történeti, tárgyi emlékek láthatók.

             

A Gemenci erdő és Pörböly várja Európa legnagyobb ártéri erdejébe látogatókat!

            
    
  • A tájékoztató leírás nem minősül ajánlatnak!
    Az aktuális programajánlatokat minden esetben egyeztesse a 
    Gemenci Ökoturisztikai Központ muinkatársaival!